Turns over but wont start - Page 3
Can-Am Maverick Forum - Powered by vBulletin

Turns over but wont start

This is a discussion on Turns over but wont start within the Engine and Drivetrain forums, part of the Can-am Maverick Technical Discussions category; Please update us when you find out what it was/is. hope they find it quick....

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 51
Like Tree21Likes

Thread: Turns over but wont start

  1. #21
    Junior Member Dealtimeman's Avatar
    Join Date
    May 2019
    Posts
    12
    Member #
    52423
    Liked
    2 times
    Please update us when you find out what it was/is.

    hope they find it quick.

  2. #22
    Senior Member jchevy4x4j's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    822
    Member #
    2294
    Liked
    307 times
    So here is the latest. I got a call from the dealership on Saturday and they said what they found was a code for the cam sensor, but they also said they did a compression test and one cylinder had zero compression. Then he went on to say it was $7100 for a new motor and they don't rebuild the existing one. Needless to say, I said I will pick it up tomorrow. I didn't even want to talk to them. You cant tell me within an hour diagnostic they went to it all needs to be replaced. And of course no warranty coverage because of aftermarket parts but he couldn't tell me what aftermarket parts voided the warranty and why. He also couldn't tell me anything about the CAPS (Cam Positing Sensor) being the mechanic didn't put any additional notes in the computer and he was just the service writer.

    I'm going to do some further testing on my own. I have the service manual and my buddy is going to help me check each injector (make sure one is not stuck open), Injector coils, CAPS, CPS, do our own compression and leak down test. I have all the tools to do it. Make sure all of that is in the correct parameters. And since they mentioned a CAPS code, I ordered a new one for $35. Its gonna be a couple weeks before we get too it all.

    If we conclude it needs rebuilt, I will call nFlow and talk to them. I may actually call them today. I also may reach out on here and see who people recommend to just have the motor built while it is out of the car. Not sure if ALBA, KMS, EVO, Whalen or other vendors do it.

    I just don't understand how the car ran perfectly fine. Moved it in and out of the garage several times and no problems to "zero compression" in one cylinder.

    Anyhow I will keep the thread updated when I get more info.

  3. #23
    Supporting Member
    Premium Member
    mgrotel's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    6,719
    Member #
    15953
    Liked
    3749 times
    Oh you were the one with the Packard tune, right?
    2017 X3 XRS

  4. Remove Advertisements
    MaverickForums.net
    Advertisements
     

  5. #24
    Supporting Member
    Premium Member
    Hollywood X3's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    2Sun AZ
    Posts
    8,300
    Member #
    20378
    Liked
    3765 times
    Quote Originally Posted by jchevy4x4j View Post
    So here is the latest. I got a call from the dealership on Saturday and they said what they found was a code for the cam sensor, but they also said they did a compression test and one cylinder had zero compression. Then he went on to say it was $7100 for a new motor and they don't rebuild the existing one. Needless to say, I said I will pick it up tomorrow. I didn't even want to talk to them. You cant tell me within an hour diagnostic they went to it all needs to be replaced. And of course no warranty coverage because of aftermarket parts but he couldn't tell me what aftermarket parts voided the warranty and why. He also couldn't tell me anything about the CAPS (Cam Positing Sensor) being the mechanic didn't put any additional notes in the computer and he was just the service writer.



    I'm going to do some further testing on my own. I have the service manual and my buddy is going to help me check each injector (make sure one is not stuck open), Injector coils, CAPS, CPS, do our own compression and leak down test. I have all the tools to do it. Make sure all of that is in the correct parameters. And since they mentioned a CAPS code, I ordered a new one for $35. Its gonna be a couple weeks before we get too it all.

    If we conclude it needs rebuilt, I will call nFlow and talk to them. I may actually call them today. I also may reach out on here and see who people recommend to just have the motor built while it is out of the car. Not sure if ALBA, KMS, EVO, Whalen or other vendors do it.

    I just don't understand how the car ran perfectly fine. Moved it in and out of the garage several times and no problems to "zero compression" in one cylinder.

    Anyhow I will keep the thread updated when I get more info.
    Was this the mechanic or the service manager? They have to tell you, and it should be shown to you in writing. Was this with RPM1? Curious.
    AZSteele likes this.
    2017 X3 XRS, 2019 X3 XRS

    November 2018 Maverick of the Month
    UTV Inc equipped twice with "EVERYTHING"!

  6. #25
    Supporting Member
    Premium Member
    Cales's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Central Illinois
    Posts
    1,274
    Member #
    3293
    Liked
    453 times
    Quote Originally Posted by jchevy4x4j View Post
    So here is the latest. I got a call from the dealership on Saturday and they said what they found was a code for the cam sensor, but they also said they did a compression test and one cylinder had zero compression. Then he went on to say it was $7100 for a new motor and they don't rebuild the existing one. Needless to say, I said I will pick it up tomorrow. I didn't even want to talk to them. You cant tell me within an hour diagnostic they went to it all needs to be replaced. And of course no warranty coverage because of aftermarket parts but he couldn't tell me what aftermarket parts voided the warranty and why. He also couldn't tell me anything about the CAPS (Cam Positing Sensor) being the mechanic didn't put any additional notes in the computer and he was just the service writer.

    I'm going to do some further testing on my own. I have the service manual and my buddy is going to help me check each injector (make sure one is not stuck open), Injector coils, CAPS, CPS, do our own compression and leak down test. I have all the tools to do it. Make sure all of that is in the correct parameters. And since they mentioned a CAPS code, I ordered a new one for $35. Its gonna be a couple weeks before we get too it all.

    If we conclude it needs rebuilt, I will call nFlow and talk to them. I may actually call them today. I also may reach out on here and see who people recommend to just have the motor built while it is out of the car. Not sure if ALBA, KMS, EVO, Whalen or other vendors do it.

    I just don't understand how the car ran perfectly fine. Moved it in and out of the garage several times and no problems to "zero compression" in one cylinder.

    Anyhow I will keep the thread updated when I get more info.
    Cam position sensor is too easy to change one bolt and its in the way when you change the #2 plug. I know Whalen will rebuild it if needed because they was telling me about an X3 they had just done. But I am sure any of the others named can do this as well.

  7. #26
    Supporting Member
    Premium Member
    PropDr's Avatar
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Eugene, Oregon
    Posts
    972
    Member #
    35618
    Liked
    422 times
    Only two things come to mind for zero compresion: Open valve and hole in piston.
    Hole in piston will have massive blowby.
    Last edited by PropDr; 08-12-2019 at 05:38 PM.

  8. #27
    Supporting Member
    Premium Member
    Desertdog01's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    Some where in Santa barbara ca.
    Posts
    1,519
    Member #
    49290
    Liked
    862 times
    Quote Originally Posted by PropDr View Post
    Only two things come to mind for zero compresion: Open valve and hole in piston.
    Hole in piston will have massive blowby.
    even with a dead hole it should attempt to start sputer or backfire and since it ran fine before he parked it it has to be a fuel, elec or some sensor thats telling the ecu not to let it fire up
    PropDr likes this.
    Life doesent get much better than eating taco’s down at scorpian bay ,baja sur
    2018 x3 xrs/ smart lok,rugged radios,baga design squadron pro’s,onyx6,afx alum. Lower doors,brp door handles, Evo c/d + tune, wet sounds elite 10, aim belt temp, + way too much to list need more $$ not close to being done

  9. #28
    Senior Member jchevy4x4j's Avatar
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    822
    Member #
    2294
    Liked
    307 times
    Quote Originally Posted by mgrotel View Post
    Oh you were the one with the Packard tune, right?
    Yup - Guess we will see if that is related or not.

    Quote Originally Posted by Hollywood X3 View Post
    Was this the mechanic or the service manager? They have to tell you, and it should be shown to you in writing. Was this with RPM1? Curious.
    Service Writer. I asked to talked to the Mechanic but of course he was unavailable. You cant even call and talk to any of the service writers. You have to submit a form online from their website and they have 24-48 hours to call you back. Its a joke.

    Quote Originally Posted by Desertdog01 View Post
    even with a dead hole it should attempt to start sputer or backfire and since it ran fine before he parked it it has to be a fuel, elec or some sensor thats telling the ecu not to let it fire up
    That is how I feel. I had zero issues or codes before all of this happened. Never went into limp mode, never backfired, ran strong.

  10. #29
    Supporting Member
    Premium Member
    AZSteele's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Desert somewhere between Wickenburg & Surprise Arizona
    Posts
    1,861
    Member #
    46809
    Liked
    1044 times
    Quote Originally Posted by Desertdog01 View Post
    Look like one hell of a gap
    This isn't the Yoga Pants thread Bro.

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    '18 X3 XRC Turbo R + $$$$$$$$

  11. #30
    Supporting Member
    Premium Member
    AZSteele's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Location
    Desert somewhere between Wickenburg & Surprise Arizona
    Posts
    1,861
    Member #
    46809
    Liked
    1044 times
    Isn't there a better option than the zombies at the Stealership's service department in your area ?
    Of course they want to sell you a new motor, probably don't have a clue how to install it let alone how to get the existing one out, but those apprentices need the experience.

    In all seriousness, there's got to be a build shop within a reasonable distance, right ? Many work with extended warranty's if that's the issue. Stealership / Service writer will blame any tune or mod's done to help the warranty company ditch responsibility. Probably get a kick back each time.

    Must be frustrating as Hell. Hope you find the solution.

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    '18 X3 XRC Turbo R + $$$$$$$$

Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. X3RC turns over but won't start
    By Desert RC in forum Maverick X3
    Replies: 3
    Last Post: 11-26-2018, 05:14 PM
  2. Replies: 9
    Last Post: 11-05-2018, 04:01 PM
  3. Replies: 15
    Last Post: 07-16-2018, 04:49 PM
  4. XDS Turbo just shut off and now wont start
    By Ripshua19 in forum Maverick 15-16 XDS/XRS Turbo
    Replies: 8
    Last Post: 06-29-2017, 08:49 AM
  5. "PPS fault" and wont start
    By jonyb in forum Engine and Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 09-30-2014, 04:29 PM